Welke tandprothese past het beste bij u? Een overzicht van verschillende soorten tandprothesen

Als u één of meerdere tanden mist, kan een tandprothese een goede oplossing zijn om uw glimlach te herstellen. Maar welke soort tandprothese is het beste voor u? In dit blogbericht geven we een overzicht van verschillende soorten tandprothesen en hun voor- en nadelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Volledige tandprothese

Een volledige tandprothese vervangt alle tanden in uw boven- of onderkaak. De prothese rust op uw tandvlees en wordt op zijn plaats gehouden door een zuigende werking. Een volledige tandprothese kan een goede oplossing zijn als u geen tanden meer heeft en een volledige restauratie van uw gebit nodig heeft. Het nadeel is dat de prothese minder stabiel kan zijn en kan bewegen bij het praten of eten.

Partiële tandprothese

Een partiële tandprothese is geschikt als u slechts enkele tanden mist. Het bestaat uit een metalen frame dat om uw bestaande tanden wordt bevestigd. De ontbrekende tanden worden vervolgens aan het frame bevestigd. Een partiële tandprothese is comfortabeler dan een volledige prothese en biedt meer stabiliteit.

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese is vergelijkbaar met een volledige tandprothese, maar wordt ondersteund door tandheelkundige implantaten die in uw kaakbot zijn geplaatst. De implantaten bieden extra stabiliteit en voorkomen dat de prothese beweegt. Een overkappingsprothese kan een goede optie zijn als u meer stabiliteit wilt dan een volledige tandprothese kan bieden.

Implantaten

Implantaten zijn kunstmatige tandwortels die in uw kaakbot worden geplaatst. Ze bieden een stabiele basis voor een kroon, brug of prothese. Implantaten zijn de meest natuurlijke en duurzame oplossing om tanden te vervangen. Het nadeel is dat het een chirurgische ingreep is en dat implantaten duurder zijn dan andere opties.

Welke tandprothese past het beste bij u?

De keuze voor een tandprothese hangt af van verschillende factoren, zoals uw gebitssituatie, persoonlijke voorkeuren en budget. Het is belangrijk om samen met uw tandarts of tandprotheticus te bespreken welke opties het beste bij u passen. Zij kunnen u adviseren over de beste oplossing op basis van uw specifieke situatie.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten tandprothesen beschikbaar om uw gebit te herstellen en uw glimlach te verbeteren. Van volledige prothesen tot implantaten, elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Praat met ons om te bespreken welke optie het beste bij u past. Door de juiste tandprothese te kiezen, kunt u genieten van een gezonde en mooie glimlach.